Симон Байлс е поредната жертва от разтърсващия сексуален скандал в американската гимнастика

Четирикратната олимпийска шампионка се осмели да признае за сексуалното насилие от бившия лекар на олимпийския отбор по гимнастика на САЩ

Симон Байлс (в средата). Снимка: Getty Images

Симон Байлс (в средата). Снимка: Getty Images

Четирикратната олимпийска шампионка по спортна гимнастика от Рио де Жанейро - Симон Байлс, разкри, че е била жертва на сексуално насилие от страна на бившия лекар на националния отбор на САЩ - Лари Насар.

20-годишната Байлс, която има и 10 световни титли в колекцията си, е поредната спортистка, която твърди, че медицинското лице се е възползвал от нея, докато е била част от националния отбор.

Със съобщение в социалните мрежи гимнастичката заяви, че отношението от Насар е било представено като "специално отношение".

„Повечето от вас ме познават като усмихнато, кикотещо се и енергично момиче. Но в последно време... нещо в мен се пречупи, тъй като все повече се опитвам да заглуша гласа, който крещи в главата ми. Но вече не се страхувам да разкажа историята си – започна Байлс ужасяващия си разказ. - Аз съм една от многото преживели посегателствата на Лари Насар. Надявам се, че ще ми повярвате, когато казвам, че за мен бе много по-трудно да изрека на глас тези думи, отколкото да ги изложа сега писмено. Не е нормално да получаваш подобно отношение от доверен физиотерапевт на отбора и да трябва да го наричаш "специално" внимание. Това поведение е напълно неприемливо, отвратително и обидно, особено когато идва от някого, на когото ми е КАЗАНО да вярвам. Дали бях твърде наивна? Беше ли всичко по моя вина? Сега вече знам отговорите на тези въпроси. Не! Не, не беше моя вината. Не, аз няма и не трябва да нося вината, която е на Лари Насар", пише Байлс.

Сърцето ми се къса, когато си помисля, че ще трябва да се готвя за Токио 2020 и ще трябва да се завърна в онази зала, в която бях насилвана.

След като чух историите на приятелките ми и други потърпевши, знам, че това ужасяващо преживяване не определя коя съм аз. Аз съм много повече от това. Аз съм уникална, умна, талантлива, мотивирана и отдадена. Обещах си, че историята ми ще бъде много по-велика от това, и ви обещавам, че ще дам всичко от себе си никога да не се отказвам. Ще давам всичко от себе си всеки път, в който влизам в залата. Обичам спорта прекалено много и никога не се отказвам лесно. Няма да позволя на един мъж и на хората, които позволяваха тези неща да се случват, да отнемат любовта и радостта ми.

Трябва да знаем как е било позволено подобни неща да се случват на толкова много от нас и да продължават толкова дълго. Трябва да направим всичко възможно, за да не се повтарят.

Ще продължавам да работя и да се справям с болката и учтиво моля всички да уважавате личното ми пространство. Това е процес, който ще мога да преодолея само чрез работа.

Целувки и прегръдки, Симон Байлс“

Освен Насър, Байлс обвинява ръководителите в олимпийския комитет на САЩ и всички, работили в гимнастиката, които не са направили нищо да сложат край на ужасяващата практика.

Малко след като Али Рейзман сподели своята история, също обвини ръководителите на гимнастиката в САЩ: „ЗАСРАМЕТЕ СЕ. От думите ви боли. Ако не вярвате, че аз и други сме били насилвани, тогава защо ни притискахте и манипулирахте? НИЕ БЯХМЕ НАСИЛВАНИ ОТ ЧУДОВИЩЕ, А ВИЕ ГО ПОЗВОЛЯВАХТЕ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ДЕСЕТИЛЕТИЯ. На 100% това е ваша вина. Беше задължително да бъдеш „лекуван“ от Насър.“

Байлс е сред 140-те спортистки, които обвиниха Насар в сексуално посегателство. Той изпълняваше длъжност в отбора на САЩ в продължение на 30 години. 

Лекарят бе привлечен като подсъдим, след разкритията на вестниците "Индианаполис Стар" и "Ю Ес Ей Тудей", че се е възползвал от близо 400 спортистки. 

Жертвите на Лари Насър не са само от олимпийския отбор. Той е работил и в университета в Мичиган между 1997 и 2016 г., когато бе освободен малко преди избухването на сексуалния скандал. Във вторник се очаква поне 88 от предполагаемите му жертви да говорят пред съда в Мичиган, като Насър вече пледира виновен по седем от обвиненията.

Но има още много и още много се очаква, че ще се появят.

Поредицата съкрушителни истории е част от кампанията #MeToo, която окуражава жертви на сексуално насилие да споделят историите си и да посочат насилниците си в опит подобни неща да не се случват никога повече.