Прецедент: Съд допусна да бъде разкрита тайната на осиновяването заради "важни обстоятелства"

Окръжният съд в Добрич уважи искането на осиновено лице заради лечение, което изисква проследяване на фамилната обремененост

Окръжният съд в Добрич допусна да бъде разкрита тайната на произхода на осиновено лице, потърсило информация за биологичните си родители по здравословни причини - страдание от хронично заболяване, лечението на което изисква текущо проследяване и информираност за фамилната обремененост, съобщи пресцентърът на институцията. 

Делото може да се смята за прецедент, тъй като е първото, по което молбата е уважена - от общо 12 граждански дела за разкриване на тайната за осиновяване, гледани в Окръжния съд от влизането в сила на новия Семеен кодекс през 2009 година. В останалите случаи се е стигнало до отказ или до прекратяване на делото. 

Семейният кодекс дава възможност на навършилите 16 години осиновени да поискат информация за биологичния си произход по съдебен път, "когато важни обстоятелства налагат това". Окръжният съд смята, че по делото има достатъчно основания за предоставяне на търсената информация, тъй като фамилната анамнеза разширява възможностите за лечение, особено с навлизането през последните години на високотехнологични методи, основани на генетиката, посочват от пресслужбата на институцията. 

Съдът се позовава и на практиката на Европейския съд по правата на човека, основана на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, в която правото на достъп на осиновените деца до данни за биологичния им произход е широко признато. В хода на съдебното дело прокуратурата също е дала становище за основателност на отправената молба.