Около 4 млн. лв. ще излезе ремонтът на храм-паметника "Св. Ал. Невски"

Предвижда се да бъде извършено подобряване на ВИК и на електроинсталацията, както и ревизия на покривите за спиране на течовете

Около 4 милиона лева ще са необходими за ремонта на храм-паметника "Св. Александър Невски". Сумата е пъти по-малко от средствата, за които се говореше по-рано в публичното пространство. Храмът е проектиран преди сто години от руския архитект проф. Померанцев. Изчисленията по статика са правени в Германия, а стоманената конструкция, използвана за него, е произведена във Великобритания от най-висококачествена английска стомана.

В предстоящите ремонти дейности се предвижда да бъде извършено подобряване на ВИК и на електроинсталацията, ревизия на покривите за спиране на течове, запълване на някои установени пукнатини със специални смеси и др. необходими и неотложни ремонти, които са нормални за всяка сграда с този обем и на тази възраст.

Според експертизата ориентировъчната стойност на ремонта ще бъде около 4 000 000 лв., което е в пъти по-малко от сумите, за които се говореше и за които циркулираха слухове в публичното пространство. Очаква се в скоро време Министерство на културата да предложи начина, по който да бъде извършена и втората необходима експертиза на стенописите. Причината е, че веднага след извършването на ремонтните дейности ще трябва да се пристъпи към тяхното възстановяване, пише "Стандарт". 

С резултатите от експертизата ще бъде запознат министър-председателят Бойко Борисов, благодарение на когото стартира инициативата за реставриране на православния храм, като ще бъде потърсено и съдействието на правителството за реализиране на следващите етапи от проекта.