Очакват се големи протести срещу Доналд Тръмп в САЩ

Америка никога не е била по-драматично разделена, както през тази една година от встъпването му като президент

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Година след встъпването на Доналд Тръмп в длъжност, американците планират големи протести за днес в Съединените щати, предава бТВ.

На 20 януари 2017 г. Тръмп официално стана 45-ият американски президент. Напрежението ескалира още през първите дни на Тръмп в Белия дом. Хиляди хора излязоха на протести срещу новия президент.

Америка никога не е била по-драматично разделена, както през тази една година.

През изминалите 12 месеца Тръмп се оказа в центъра на редица скандали. Това се отрази крайно негативно на неговия рейтинг. Статистиката сочи, че той се радва на рекордно ниска подкрепа.

В сравнение с неговите предшественици Барак Обама и Джордж Буш-младши, първата му година в Белия дом изглежда като истински кошмар. Въпреки това много експерти прогнозират, че към настоящия момент неговите шансове да спечели втори мандат са много големи.

Президентът определено разбуни духовете и вся купища раздори и разделения през тези 365 дни. Републиканецът постоянно влизаше в новинарските емисии и бе под светлините на прожекторите. Американският държавен глава направи множество цветни изказвания. Най-запомнящият се лозунг бе „Америка на първо място“.

В политически план Тръмп взе големи решения. Стената с Мексико, за която в началото не беше ясно кой ще плати, бе ход, с който президентът обяви, че ще бори нелегалната миграция. В тази посока дойде и забраната за влизане на граждани от няколко мюсюлмански държави в Щатите. Тръмп призна и Йерусалим за столица на Израел. 

Но година след влизането на Тръмп в Белия дом обещаното помирение между Вашингтон и Москва продължава да стои на изчакване. По време на предизборната си кампания президентът на САЩ обръщаше внимание на това, че ще помири Америка с Русия на президента Владимир Путин. Година след встъпването му в длъжност обаче отношенията между двете световни сили са неясни. Но борбата на Тръмп с медиите и битката с фалшивите новини се оказа един от акцентите през годината. Неговата активност в социалните мрежи пък бе удобен начин да отправя поредиците си от нападки.