ВСС стартира процедура за избор на нов шеф на ВАС

Седемгодишният мандат на Георги Колев изтича през ноември.

Седемгодишният мандат на Георги Колев изтича през ноември.
исшият съдебен съвет (ВСС) днес ще открие процедурата за избор на нов председател на Върховния адмнистративен съд (ВАС). На последното заседание по предложение на настоящия ръководител Георги Колев мнозинството реши изборът да бъде на 11 септември (понеделник, когато съдебният съвет не заседава). Това е близо месец преди мандатът на този съдебен съвет да изтече.

Седемгодишният мандат на Георги Колев изтича през ноември.

Предложението на комисията по атестиране и конкурси беше изборът да е на 21 септември или през ноември, но без аргументи това беше отхвърлено. Не стана известно защо Колев настоява изборът да е в началото на септември. Това е малко след съдебната ваканция и е след поредица почивни дни. Освен това вероятно тогава ще текат и изборите за нов състав на съдебния съвет от квотата на Народното събрание.

В последния мониторингов доклад на Европейската комисия провеждането на прозрачен избор за председател на Върховния административен съд беше посочен като условие за отпадане на наблюдението. ВАС е съдът, който която контролира всички актове на изпълнителната и местната власт - митници, данъчни, обществени поръчки, нелоялна конкуренция, строителни разрешителни, трудови отношения на държавни служители и т.н.