Връчиха на Цветан Василев призовка и 11 000 страници обвинителен акт

Призоваването на банкера ще отпуши възможността процесът да тръгне в негово отсъствие

Властите в Сърбия са връчили призовка и 11 000 страници обвинителен акт на основния подсъдим по делото за източване на над 2,5 млрд. лева от КТБ Цветан Василев, съобщи прокурорът по делото Иван Гешев.

На два пъти спецсъдът отложи старта на делото. Една от причините за това бе, че Василев не е получил съдебните документи. По закон те трябва да бъдат връчени на всеки подсъдим, след като делото се внесе в съда, съобщава "24 часа".

Призоваването на банкера ще отпуши възможността процесът да тръгне в негово отсъствие, при условие че той не пожелае да се яви пред спецсъда. Следващото заседание по КТБ е насрочено за 14 февруари.

Василев е в Белград от 2014 г., тече дело за екстрадицията му, за което не е ясно кога ще приключи. Бившият мажоритарен собственик на банката е обвинен, че е ръководил престъпна група от 14 души за присвоявания. Според прокуратурата той е отговорен за изнасянето на 206 млн. лв. от главната каса на КТБ и за източването на над 2,5 млрд. лева. Заедно с него подсъдими са още 17 души - предимно служители в КТБ. Пред съда ще отговарят и бившите подуправители на БНБ Цветан Гунев и Румен Симеонов.