В. Василев: Въпрос на чест за МВР е да заловят този, който рани полицайката

Васил Василев

Васил Василев

"Полицаите са длъжни да заловят този, който хвърли бомбичка и рани полицайка, защото става дума за професионална чест", коментира пред БНТ бившият директор на Националната полиция ген. Васил Василев.

"Аз съм убеден, че съвсем скоро ще има резултати от разследването. От лично наблюдение мога да кажа, че в СДВР работят на европейско ниво с срещу футболното хулиганство", категоричен бе Богдан Милчев, шеф на Института по пътна безопасност и бивш директор на дирекция "Охрана на масови мероприятия" в МВР .

Ген. Василев посочи, че за футболните хулигани врагът е полицаят.

"Заловените са много. Съдят ги по административния закон за футболното хулиганство. След това три години няма право да стъпва на закона. На следващият мач, обаче извършителят е на стадиона. Това е така, защото няма контрол. Няма кой да след дали хора с влязла в сила присъда влизат на стадиона", обясни Василев и добави, че се надява този, който рани полицайката да бъде съден по НПК.

"В закона за провеждане на спортни мероприятия има чл. 20, казващ какви предмети са забранени за вкарване на стадиона. Един от тях е пиротехника. Но тя се вкърва по договорка с тези, които охраняват стадиона, заради "хореографията", уточни Милчев.

"Вкарването на тези фишеци по стадионите се наказва с глоби, наложени от БФС. Агитките си плащат глобите и продължават да ги правят. Глобата е 1000 лева. Вина не трябва да се търси само от клубовете, а и персонално от извършителите", подчерта Василев.