Съдебни изпълнители скочиха срещу Манолова: Оставят малкия длъжник в ръцете на мутрите

Това произтича от промените в Гражданскопроцесуалния кодекс, инициирани от омбудсмана и БСП

Предвижданите промени в Гражданскопроецесуалния кодекс под давление на БСП и Мая Манолова заплашват изобщо да ликвидират официалното съдебно изпълнение и да обезсмислят работата на съда по стотици хиляди частни и търговски дела. За това алармира на пресконференция на частните съдебни изпълнители (ЧСИ) председателят на камарата им Георги Дичев.

"Жалбите срещу нас нарастват право пропорционално с публичното говорене - виждаме как и при неоiнователни жалби хората повтарят най-вече това, което са им казали по телевизора."

След като ЧСИ въобще не са поканени на обсъжданията в парламента, Дичев посочи 4 според него силно негативни последствия, ако ГПК остане такъв и на второто четене.

Малкият длъжник ще бъде оставен в ръцете на нерегламентирани събирачи на дългове, за разлика от големия, който ще получи защита и ще се облагодетелства, смятат от Камарата на ЧСИ.

Заради представеното като много прекрасен ход залагане на таван на таксите - не повече от размера на вземането, прогнозират, че ще се стигне до пълен отказ от събиране на малките дългове от лицензираните и все пак подчиняващи се на куп законови регламенти ЧСИ. Така тези борчове, които са огромната част, ще бъдат "подарени"  на т. нар. събирачи на дългове, казва Дичев.

Не на последно място – съдебните решения няма да бъдат изпълнявани и ще остават само на лист хартия, заявяват от камарата.

Те са на мнение още, че с ликвидирането на съдебното изпълнение и се обезсмисля работата на съдебната система.

Предвид, че реално длъжниците не се облекчават с нищо, може би се преследват някакви други цели - смята още съдебните изпълнители, посочва КлубZ.