Полицай, общинар и шеф в "Топлофикация" замесени в схема за имотни измами

Прокуратурата поиска постоянен арест за осем души, арестувани преди дни при спецакция в София

Полицаи и служител от Столична община са помагали на групата, задържана за имотни измами в столицата. В схемата е замесен и член от съвета на директорите на "Топлофикация" - Ямбол. Това заявиха от прокуратурата по повод акцията на СДВР, при която бяха задържани 15 души. Днес от държавното обвинение поискаха постоянен арест за 8 тях.

В съдебната зала стана ясно, че задържаните най-често са набелязвали имоти на починали възрастни хора без наследници. След това съставяли неистински завещания, с които придобивали право на собственост. За целта разчитали на информация от вътрешен човек от полицията и Столична община. Това става ясно от използвани в хода на разследването СРС-та.

"Обвиняемите имат нерегламентирани контакти с полицейски служители и са получавали достъп до автоматизираните информационни системи на МВР и включително служител от Столична община също им е изготвял по нерегламентиран начин справки за наследници", заяви Ангел Кънев, прокурор.

Разследващите са установили, че за периода от 2013 г. до настоящия момент заподозрените за измами са сложили ръка върху 13 имота на територията на столицата. Всичките в крайните квартали. От държавното обвинение заявиха, че сред задържаните е и Георги Иванов, който е член на съвета на директорите на ,,Топлофикация" - Ямбол. Все още се изяснява какво е участието на Иванов в престъпната схема.