М. Манолова: Обвинението срещу Желяз Андреев е за умишлено престъпление, той е знаел какво прави

Мая Манолова

Мая Манолова

"Трябва да се изчака решението на съда.  Допускам, че днес ще бъде решено Андреев да остане в ареста, след което в 60-дневен срок трябва да се установи вината му и да се реши дали да се екстрадира в САЩ", коментира пред бТВ Мая Манолова казуса с Желяз Андреев, който е обвинен в нарушаване на ембаргото срещу Сирия от съд в СаЩ.

"По договорите с другите държави не сме длъжни да предаваме български граждани, за да бъдат съдени в друга държава, за разлика от договора с Америка. Това обаче може да се промени", смята тя.

"Извършването на престъпление води до носене на отговорност, независимо дали си служител или управител. Обвинението е за умишлено престъпление. Той е знаел какво прави", каза още Манолова.

Омбудсманът коментира и промените, касаещи фалитите на работодатели.

"Промяната на закона вече дават резултати. 3500 души са подали заявления за обезщетения от Фонда за гарантиране на плащанията. Работниците трябва да имат специална защита на трудовите си права", коментира тя.

Тя предупреди и за изтичащите срокове за обезщетения: "За работодатели, обявени в несъстоятелност след 1 февруари 2015 г., работникът трябва да подаде заявление за дължимите суми към НОИ до 31 май".