Кюстендилският съд задържа македонски гражданин - издирван в Швейцария

Той се издирва за заплахи за убийство и физическо насилие, разпространяване на наркотици и грабеж

Снимка: архив

Снимка: архив

По искане на Окръжната прокуратура в Кюстендил съдът е постановил временно задържане под стража за срок до четиридесет дни на Орхан В., гражданин на Македония, до екстрадицията му в Швейцария. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата, цитирани от БТА.

Мъжът е бил задържан на 9 януари при влизане в България на ГКПП - Гюешево. Той се издирва от швейцарските власти с цел изтърпяване на наложените му наказания за няколко престъпления - заплахи за убийство и физическо насилие, разпространяване на наркотици и грабеж.

Срещу Орхан В. има влезли в сила съдебни решения от 2006 г., 2010 г. и 2014 г. в Швейцария. Две от присъдите са за по дванадесет месеца "лишаване от свобода" и още една за срок от седем месеца.

Декларирано е намерение на съдебните власти от Швейцария да поискат екстрадиция на задържания македонски гражданин, казаха още от прокуратурата.

Наложената от Кюстендилския окръжен съд мярка за неотклонение чуждият гражданин ще изтърпява в затвора в Бобов дол, до пристигане на официалната молба за екстрадиция и съответните документи.