Инспекторатът спаси от наказание съдия, нарушил случайното разпределение на дела, свързани с КТБ

Тук попада и търговския спор с материален интерен от 102 млн. лева

Даниела Дончева

Даниела Дончева

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) няма да предложи за наказание председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева, въпреки че тя е нарушила принципа за случайно разпределение на делата, по случая с процеса за 102 млн. лева, свързано с КТБ. Това се разбира от съобщение на институцията, информира "Defakto.bg". 

В края на март проверката на инспектората приключи със заключение, че има данни за образуване на дисциплинарно производство. За случая стана известно миналия октомври, когато съдия Милен Василев от търговската колегия на Софийския апелативен съд закачи писмо в таблото в коридора на съда, в което обвинява Дончева в действия със "силен корупционен мирис".

Поводът за заявлението на съдия Василев е дело, което му е било разпределено случайно - търговски спор с материален интерес от 102 млн. лв., в основата на който стои сградата на КТБ на пл. "Гарибалди" в София. Според съдията, който излага подробна фактология за събитията, председателката на съда е проявявала интерес към делото и именно заради това е издала заповед, с която е иззела всичките му дела.

Инспекторатът е отхвърлил възраженията на Дончева срещу констатациите на проверката и миналата седмица е било внесено предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Дончева. Мнозинството от съдебните инспектори - седем от общо девет - са гласували против това. Двама са били единствените, които са подкрепили предложението за дисциплинарка. Според сайта 

Така проверката приключва с констатации, че Дончева е извършила нарушения на случайното разпределение, но от това няма да последва нищо. Преди време и прокуратурата "оправда" председателя на Апелативния съд в София, като прие, че няма данни за извършено престъпление.