Десни партии зоват депутатите да не пипат Наказателния кодекс

Те настояват националното законодателство да гарантира свободата на договаряне, а не да създава страх от наказателна репресия при всяка сделка

Пет десни партии, които са извън парламента,  призоваха народните избраници да не приемат промените в Наказателния кодекс, предложени от Министерския съвет. ПП "Демократи за силна България", ПП "Движение Да България", ПП "Зелените", ПП "ДЕОС" и ПП " БЗНС" изпратиха своя позиция, в която изтъкват, че прокуратурата получава неограничена възможност за намеса в стопанския оборот и за груба репресия на бизнеса с промените с промените в Наказателния кодекс, което те считат за неприемливо.

Припомняме, че промените бяха приети на първо четене от Комисията по правни въпроси на 44-то Народно събрание. Законопроектът за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, внесен от Министерския съвет, бе гласуван на 14 март 2018 г. По-рано през деня правосъдният министър Цецка Цачева защити промените в Наказателния кодекс, които засягат корупцията в публичния и частния сектор. 

"За пореден път, законотворците създадоха предпоставки за произвол на властимащите, вместо да изработят правни норми, които да уреждат адекватно и устойчиво реални проблеми в обществените отношения. Казано по друг начин - предвижданите промени, тяхната философия, ще доведат до риск с предвидими последици - търговските отношения да попаднат в "черната дупка" на българското правораздаване, каквато е нереформираната прокуратура", пишат в позицията си от партиите.

Десните партии припомнят мотивите към Законопроекта, според които целта е: "изменения, свързани със законодателната рамка за така наречените "корупционни престъпления". Според тях се създават предпоставки наказателноправните норми да се прилагат симетрично както за длъжностни лица от публичния сектор, така и за длъжностни лица от частния сектор.

Според политиците с промените в НК всяко всяко неизпълнено договорно задължение може да бъде третирано като престъпление.

"Това води до недопустима намеса на държавата в гражданския и търговския оборот. Заличава се границата между наказателна отговорност и гражданскоправната, административната и дисцпилинарната отговорност. Предвижда се недопустимо смесване на стандартите за правна уредба на дейността на частния и на публичния сектор", предупреждават от ПП "Демократи за силна България", ПП "Движение Да България", ПП "Зелените", ПП "ДЕОС" и ПП " БЗНС".

Според тях, вносителите се опитват да се оправдаят с Анализа на европейски прокурори за структурния и функционален модел на Прокуратурата на Република България от края на 2016 г. Никоя препоръка не може да бъде тълкувана и използвана като повод за погазване на основни свободи в нарушение на Хартата на основните права на Европейския съюз.

Част от цивилизационен избор на България е развиването на икономика, установена на свободната инциатива. Този избор е защитен от Констутицията и от Хартата на основните права на Европейския съюз, припомнят десните партии.

Те настояват националното законодателство да гарантира спокойното упражняване на свободата на договаряне, а не да създава страх от наказателна репресия при всяка сделка.