Заради критика за проруска дейност, Каракачанов спря субсидията на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик”

Министерството толерира без основания казионния офицерски съюз

Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов

Министерството на отбраната лиши от годишна субсидия Съюза на офицерите от резерва „Атлантик”. В същото време казионният Съюз на офицерите и сержантите от резерва и запаса, мимикрирал до днес от годините на БКП, продължава да бъде на министерска хранилка. Това разкриха пред Faktor.bg от Съюз „Атлантик“. Той е създаден през 2006 години, има действащи структури във всички по-големи градове на страната и наброява близо 400 члена. В редиците му са доказани патриоти и професионалисти като ген. Съби Събев, бивш представител на България в щаб квартирата на НАТО, проф. Тодор Тагарев, служебен министър на отбраната, д-р Велизар Шаламанов, служебен министър на отбраната, ген. Стефан Димитров, бивш шеф на военния кабинет на президента Желев, ген. Стефан Попов, бивш командващ военно-въздушните сили и др. Реално атлантиците получават субсидия от последните 3-4 години от Министерство на отбраната.

По закон неправителствените организации (НПО), регистрирани в обществена полза, имат право на годишна субсидия за осъществяване на общественополезни цели. Субсидията в размер на 3 000-5 000 лв. се използва за осигуряване на технически средства, на преводи, отпечатване на материали, издаване на справочна литература и др. при организиране на лекции, кръгли маси, конференции  и др. Всеки лев от разходите се доказва и отчита пред съответните служби от МО. МО не е собственик на средствата, а само разпоредител с тях от името на българската държава. И само държавата, чрез Закона за юридическите лица с нестопанска цел, ЗОВС и др. има право да казва кой трябва и кой не трябва да получи държавната субсидия.

Наказателната акция срещу атлантиците е заради острите им критики през последните месеци срещу проруската политиката на министър Красимир Каракачанов и екипа му.

Атлантиците са категорични, че ремонтът на несъвместимите с авиацията на НАТО съветски „Миг”-ове представлява национално предателство. Че страната ни категорично се закотви на опашката по развитие на оперативни способности, плюс незавидната й роля на усърден и сервилен руски говорител в ЕС и НАТО. Говорител, който все по-отчетливо консумира сигурност от Алианса, без дори да имитира, че произвежда такава.

Недоумение буди и поредното отлагане на придобиването на нов тип боен самолет и ремонтът на старата съветска военна техника, които удължават опасната ни зависимост от руското оръжие и техника. Става дума за зависимост от вероятния противник, за какъвто Руската федерация (РФ) се е обявила в официалната си Военна доктрина (чл. 5).

Отрязаната скромна годишна субсидия единствено за съюз „Атлантик” ясно показва, че сегашното МО няма интерес някой да му напомня, че води антибългарска, антинатовска и проруска политика.

В същото време се толерира казионният Съюз на офицерите и сержантите от резерва и запаса, който още първите години след демокрацията получи от държавата множество имоти в страната, които дава под наем и печели огромни суми. Обществена тайна е, че членовете във въпросни съюз са трайно свързани в кариерата си с БКП, ДС, а някои от тях са осветени от специалните служби и като руски агенти.