Учени настояват за ясни показатели за академично израстване

Според проф. Нина Дюлгерова българската наука не е готова за високите критерии за оценка

Нина Дюлгерова

Нина Дюлгерова

Според проф. Нина Дюлгерова българската наука не е готова за високите критерии за оценка
Учени искат ясни наукo метрични показатели за академично израстване. Това става ясно от коментара на проф. Нино Дюлгерова, по думите на коята проектотаблицата на МОН не отчита значението на монографиите в хуманитарните и обществените науки, пише news.bg.

Предлага се от просветното ведомство равностойност между статиите с един автор и няколко съавтора. Ако не се приложи деление, ще се получи недопустимо предимство на учените в природните науки, които публикуват в реферирани списания в чужбина, според нея.

Научната област беше изправена пред сериозно предизвикателство, според проф. Дюлгерова. Оказва се, че българската наука не била готова за високите критерии за оценка. От години се говори за наукометрични показатели за хуманитарните и обществените науки, коментира тя. Искаме да запазим националното, категорична е Нина Дюлгерова.

Искаме да запазим националната история, националната музика, националната поезия, подчерта тя. Именно националното било в основата на съхраняването на народната ни идентичност. Има специфика в преподавателската дейност, по думите й. Учените акцентират и на темата за плагиатството.

Според Нина Дюлгерова липсва контрол и именно липсата на контрол води до плагиатство. След месец трябва да се гледат измененията в Закона за развитие на академичния състав, където трябва да се решат всички тези проблеми.