Стоян Денчев: Библиографският институт не е явочна квартира на ДС

Висшият библиотекарски институт не е квартира и свърталище на ДС. Това обяви в студиото на ТВ 7 проф.Стоян Денчев, ректор на института.

Той се закани да си търси правата по съдебен път и обяви, че тенденциозно ги намесват в скандала с фонд “Научни изследвания”.

Денчев показа в ефир молба от най-големия критик на института – проф.Мирослава Кортенска, която на два пъти е искала да започне работа на половин щат именно там и даже един семестър е била хонорован преподавател. Това показва, че Кортенска също е искала да бъде част от явочната квартира на ДС, коментира с ирония Денчев.

Той отхвърли обвинението, че само агенти на ДС ставали хабилитирани лица в ръководения от него институт. Стоян Денчев показа  и заповед, която издал вчера да бъде преустановено изразходването на средства по спечелени проекти от фонда до провеждане на проверка и установяване на законността на спечелването им. 

Готови сме да върнем парите, ако се докаже, че проектите ни не са стойностни, посочи Денчев. 

Той обаче отказа да коментира другите му обвинения, че дъщеря му също е спечелила проект от Фонда и то след като един от членовете му – Рангел Гюров, е защитил докторска дисертация в Библиографския институт. 

В разговора се включи и проф.Емил Хорозов, който е бил член на Управителния съвет на Фонда. Той поясни, че е убеден в това, че е имало раздаване на пари и корупция, за да се печелят проекти. Затова още през октомври миналата година написал сигнал до Главния прокурор, в който разкрил далаверите, които сега били потвърдени и от проверката на инспектората на МС.