Президентът: Полковник Дрангов е еталон за родолюбие, храброст и мъжество

Това заяви Румен Радев по време на откриването на негов паметник в столицата

снимка: пресцентър на Президентството

снимка: пресцентър на Президентството

„Блестящ стратег и пълководец, изключителен оратор и педагог, полковник Дрангов се превръща в еталон за родолюбие, за храброст и мъжество.“ Това заяви президентът и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев на тържествения ритуал по откриване и освещаване на паметник на полковник Борис Дрангов. Събитието се състоя в парка на Военна академия „Г. С. Раковски“.

В изказването си президентът Радев подчерта, че полковник Дрангов олицетворява силния, непреклонен дух на българите и е водач, когото българският войник следва с безрезервна отдаденост и без страх. Българската армия помни хиляди доблестни офицери, но делото на полковник Дрангов се откроява в нейната славна история и огрява със своята светлина и днес, заяви още държавният глава.

"Освен наследството, което този достоен български офицер ни оставя в сферата на военното дело, полковник Дрангов ни завеща и пламенни, нравствени напътствия“, посочи Румен Радев. Президентът припомни и  вдъхновяващите слова на великия воин "В смъртта няма нищо страшно, защото е сладко да се мре за България" и "България има нужда от сърцати юнаци и честолюбиви войници, които не от смърт, а от позор се боят".

Нравствената сила и родолюбието на този велик български патриот продължава да ни вдъхновява, да бъде пример за това на какво е способен нашият народ, когато е обединен от обща идея – свободата и благото на България, подчерта президентът Радев.

Стотици гости дойдоха в парка на Военната академия в студения мартенски ден, за да почетат и да се преклонят пред паметника на великия български пълководец. С падане на колене и едноминутно мълчание всички почетоха паметта на полковник Дрангов.

На събитието присъстваха свещеник Борис Дрангов – внук на полковник Борис Дрангов, неговата внучка Райна Дрангова, президентът (1997 – 2002) Петър Стоянов, президентът (2002 – 2012) Георги Първанов, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, началникът на Военна академия генерал-майор Груди Ангелов, офицери и възпитаници на военната Алма матер, общественици, родолюбци.