Откраднаха 7 икони от черквата в село Ламбух

През 1913 г. черквата и манастирът са ограбени и опустошени от башибозука

През 1913 г. черквата и манастирът са ограбени и опустошени от башибозука

Крадци задигнаха 7 икони от черква в ивайловградското село Ламбух, съобщиха от областната дирекция на МВР, цитирани от haskovo.info. Неизвестни са разбили входната врата на храма и са нахълтали вътре в нощта на събота срещу неделя.

Църквата "Св.Св. Петър и Павел" е единствената запазена сграда от бившия манастир в село Ламбух. Построена е през първата половина на 19-и век, на естествено високо място - от трите страни стръмни скатове, и само от източната страна - "Вратниците" е бил входът за манастира.

Църквата е трикорабна базилика. Няма владишки трон. На пода са вградени две плочи с розети. Абсидата е с малък продълговат прозорец от зелен камък. Мраморният свещник е със средновековни мотиви и композиция.

В църковния двор има и кладенец с дълбочина 21 м, до който е доведена вода от 2 км разстояние, чрез глинени тръби-конци.

През 1913 г. черквата и манастирът са ограбени и опустошени от башибозука.

След войните църквата е отново възстановена - през 1925/1926 г. от тракийски бежанци, които се заселват тук и основават най-новото село в Ивайловградска околия - село Ламбух. От тогава, до наши дни църквата е действаща - в рамките на Свиленградската духовна околия - Старозагорска епархия. Ежегодно на Петровден, когато е храмовият празник на църквата, ламбухчани правят курбан и организират малък събор.