Нова фондация ще подпомага дейността на Народния театър

Една от целите й е да бъде възстановен музея на Иван Вазов

Дейността на Народния театър и други престижни културни институти ще бъде подпомагана от учредената нова фондация "Основа". Тя ще стартира своята дейност с дигитализацията на театър "Иван Вазов", съобщиха от театъра на пресконференция днес.

Името си неправителствената организация взима от първия театър, издигнат на мястото на днешната тържествена сграда. В нея влизат общественици и бизнес лица, като доскорошният председател на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров, проф. Огнян Герджикъв, ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, членът на борда на директорите на "Нова броудкастинг груп" Силва Зурлева, издателката на в. "24 часа" Венелина Гочева, главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова и други.

Целта на фондацията е да популяризира дейността на Народния театър и да търси алтернативно финансиране, включително чрез участие в европейски проекти. В бъдеще планът е тя да се отвори и към други национални културни институции. Първите й стъпки са в посока дигитализация на архива и възстановяване на музея на "Иван Вазов". Театърът разполага с архив от над 13 хил. единици - снимки, записки, резюмета, сценографии, афиши, които ще бъдат дигитализирани поетапно.