Не отговаряйте на пропуснато съобщение от тел.+247 112066, ще ви струва поне 32 лева

Как действат изманиците - просто системата генерира произволни номера в избраната за мишена държава

Телефонни измамници, позиционирани на остров Възнесение (Ascension Island) в Атлантическия океан атакуват български абонати на мобилни оператори по метода „пропуснато повикване“. Става въпрос за телефонна измама, която струва на българските абонати минимум 32 лева на обаждане, коментираха експерти по сигурността.

Въдицата е хвърлена, когато мошениците изберат телефона ви и още след първото позвъняване затворят, пише в. Монитор. Остава известие, че са ви търсили от номер +247 112066. Рефлексът в такива случаи е да позвъните обратно на посочения номер от любопиство. Ако го направите вече сте в капана. Номерът е част от мрежа за предоставяне на еротични телефонни услуги с добавена стойност и обаждането до него струва 19.95 долара за разговор, но има и такива, които отчитат такса за всяка секунда оставане на линията. В тези случаи се включва автоматична система, която казва на английски в музикален съпровод „Изчакайте връзка с оператор“ и докато затворите може да направите сметка между 20 и 50 лева.

Не се чудете откъде на Остров Възнесение ви знаят номера – системата генерира произволни номера в избраната за мишена държава. Експертите препоръчват да блокирате номера. Според разследване на полицията в Солсбъри и в Оушън Сити в САЩ, проведено съвместно с ФБР през март 2015 година са засечени телефонни измами от остров Възнесение за над 2 милиона долара.