Надзирател: Оръжието на избягалите затворници е вкарано през централния вход?

Дали протестите ще продължат, зависи от активността на институциите, смята Ивайло Григоров

Огнестрелното оръжие, с което са заплашили надзирателите избягалите преди  седмица двама затворници, осъдени на доживотен затвор, най-вероятно е внесено през централния вход на Софийския затвор. Това предположение направи по БНТ Ивайло Григоров, представител на Синдиката на служителите в затворите. 

Той посочи, че всеки ден там се вкарват тонове храна за столовата и лафката, както и консумативи. Проверката им обаче става по много стар и допотопен начин – с един металотърсач. Най-вероятно при внасянето в затвора на тези стоки и материали е вкарано и оръжието на избягалите, посочи Григоров.

Според него следствието щяло да посочи конкретно как се е стигнало до бягството и по какъв начин е било организирано, но това била една от версиите, за които се говорело. Той посочи, че много често при вкарването на хранителни стоки и материали проверката се претупва и е неефективна, заради големите обеми, които трябва да се проверяват. 

Григоров посочи и най-сериозните проблеми в затворите, които са причина за да стачкуват - огромната липса на надзиратели, компромисните заплати, които са  под средната за страната, незадоволителните условия за работа, вътрешния състав разполага само с палка и белезници, 30 човека пазят 700 човека, липса на достатъчно техническо обезпечение. Дали протестите им ще продължат – зависи от съответните институции – правосъдно министерство и прокуратура и тяхната ангажираност с решаването на техните проблеми.