Д-р Дечев: Трябва да вървим срещу всяко ограничение на достъп до медицинска помощ

Защо има вето само върху инивативните лекарства, попита специалистът

д-р Дечо Дечев

д-р Дечо Дечев

Ветото върху закона касае параграфа за лекарства. Защо няма вето върху друг закон, който касае лимитите на болниците. Това не е ли пак ограничение на достъп до лекарска помощ, коментира в ефира на Нова ТВ д-р Дечо Дечев.

Не може така. Ако сме принципни, трябва да вървим срещу всяко ограничение на достъп на медицинска помощ. Пределно знаем кой стои зад определени пациентски  организации. Те са пряко финансирани от иновативни. Един и същи е сценарият.  Защо само за лекарства и защо само за иновативни лекарства има протест, попито отново д-р Дечев.

Според него този път наистина има реални опити и неща, които се знаят от години, да се извадят на бяло. Атаките срещу това ръководство  на министерството, което продължи политиката на проф. Петров, са защото има анализи защо губят държавните болници, както и анализи за умишлен фалит на някои болници. В този момент не трябва да се атакува това ръководство. Виждаме, че има действия, които трябва да се подкрепят, категоричен е специалистът.

По думите на Дечев няма липса на достъп до тези продукти, за които сега се протестира. Протестира се за това, че да се плаща от касата. Има медицински изделия,  за които хората плащат по 15 000 лв . Протестът е за едно пъзелче  от целия проблем. Парите не са достатъчни  за нуждите ни. Винаги се взима от бюджета на болниците, а от това страдат пак пациентите.