България дала бежански статут на повече от 1300 мигранти през 2016

Двойно по-малко хора, потърсили убежище у нас, са напуснали центровете за настаняване

Двойно по-малко хора, потърсили убежище у нас, са напуснали центровете за настаняване

България е дала бежански статут на малко над 1300 души миналата година, като е отхвърлила повече от половината от всички 3045 молби, които са били подадени. Това показват данни, разпространени от Евростат. Според тях у нас се уважават молбите предимно на сирийци.

Двойно по-малко хора, търсещи закрила, са напуснали центровете за настаняване към Държавната агенция за бежанците или МВР през април, показва пък статистиката на вътрешното министерство. Ако общо през март "самоволно напусналите" са близо 1000 души - 974, то през април те са 467.

Това се случва на почти сходен "приток" на мигранти. През март общо при опит да влязат, излязат или във вътрешността на страната са били задържани 294 души. За април те са малко над 200.

През последната седмица се е увеличил броят на хората, задържани при опит да излязат от страната,които са били без регистрация в МВР - т.е. тяхното преминаване е било регистрирано за първи път.

През целия март преобладаващо пристигащите са били от Афганистан, но през последната седмица най-много
са задържаните от Ирак. През февруари също е имало вълна от хора от тази държава - тогава са спрени близо 100 души. Същевременно в центровете за настаняване в края на април най-много са сирийците.