Багер руши паметник на културата в центъра на София, Рашидов отрича да е давал разрешение

Багери събарят 110-годишна къща в центъра на София

Багери събарят 110-годишна къща в центъра на София

Сградата, която е известна като „Двойната къща” на бул. "Васил Левски" 19, е със статут на паметник на културата до ноември миналата година. Тогавашният ресорен министър Вежди Рашидов отменя решението. По този начин се дава възможност както за цялостна реконструкция, така и за пълно събаряне на столетната постройка.

Не съм разрешавал бутане на никаква сграда, категорично заяви бившият министър на културата. Той излезе с позиция до медиите, в която се казва: 
"Във връзка с тиражираните през последните дни внушения в bTV новините, съм длъжен да съобщя следното: Не съм разрешавал събаряне на никаква къща на Булевард Васил Левски в София. Не познавам нейният собственик.   Националният институт за недвижимо културно наследство е направил проверка и след това е поискал от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности, отмяна на статута на въпросната сграда, със съответните аргументи. В експертния съвет влизат квалифицирани специалисти от различни институции. Техните заключения се оформят в протокол , който Министърът на културата е длъжен да подпише. Министерството на културата не издава разрешения за събарянето на каквито и да е сгради. Заявявам отново, не съм вземал решение за отмяна на статут и за събаряне на сградата".  


През последните дни в социалната мрежа се организира протест срещу разрушаването й. Часове преди началния час на планираната жива верига обаче, строителната техника влезе в двора на къщата.  

Преди обяд полицията провери документите, с които се дава разрешение за събаряне. Към момента задната половина на къщата е разрушена.