6 години след потопа в Бисер - хората се мразят заради едни къщи

Бедствието, отнело 6 живота, се измерва в имоти и дела, а всяка жертва търси обезщетение

Шест години след наводненията в Бисер, които отнеха живота на 11 души от региона, жители са разделени - 33 семейства получиха нов дом, други - още търсят обезщетение и надежда за бъдеще,  разказва репортаж на Би Ти Ви.

Домовете в Бисер бяха построени с пари от дарения – партийни, от частни лица, от фирми. Над 2 млн. и 300 хил. лв. бяха събрани в сметките на БЧК и всички тези пари отидоха за строителство на нови къщи.

Почти шест години след потопа до руините на постройките се извисяват палати. „Хората започнаха един друг да се мразят заради едни къщи. Не може на един да има сто квадрата къща направена, на друг – да няма нищо”, казват местните.

Бедствието, отнело живота на шест души в Бисер, днес се измерва в имоти и дела, а всяка жертва търси обезщетение.

Разследването на държавата завърши с обвинителен акт срещу бившия областен управител Ирена Узунова, което не се хареса на хората от Бисер. Селото я подкрепи с подписка, а съдът върна делото за доразглеждане.

Над 30 са заведените дела срещу община Харманли от частни лица от Бисер за обезщетение за смърт и изгубени имоти. До момента общината е осъдена на първа инстанция да плати над 500 хил. лв. на близките на две семейства, погълнати от потопа.

Въпросът можело ли е селото да бъде спасено не дава покой на хората, а реката, макар днес да е плитка и спокойна, при всеки дъжд ги плаши.

Изплашени, обидени и почернени, хората в Бисер се готвят да посрещнат коледните празници заедно около елхата в центъра на селото.