Български режисьор стана директор на театър в Тулуза

Галин Стоев

Галин Стоев

Галин Стоев ще поеме поста на поста от Лоран Пели и Агат Мелинан, които 10 години ръководят националния театър
Българският режисьор Галин Стоев е новият директор на Националния театър на Тулуза, съобщи "Ле Паризиен", позовавайки се на съобщение на френското министерство на културата и агенция "Франс Прес".

Стоев, който е един от най-успешните български театрални режисьори в чужбина и поставя редовно в "Комеди Франсез", ще поеме поста от Лоран Пели и Агат Мелинан, които ръководят театъра от 10 години. Ангажиментът му трябва да започне на 1 януари 2018 г. Новината, която бе оповестена снощи, засега не е разпространена официално от самия театър, нито е потвърдена от режисьора.

Според съобщението той планира да даде силен тласък на Националния театър на Тулуза като създаде творчески инкубатор за млади артисти.


Галин Стоев е роден през 1969 г. в България и е завършил театрална режисура в НАТФИЗ "Кръстю Сарафов". Поставял е спектакли в Германия, Чехия, Великобритания, Русия и Белгия, а у нас името му се свързва с постановките "Приятнострашно" и "Малка пиеса за детска стая" в Театър 199 по текстовете на Яна Борисова. Има и собствена театрална компания Fingerprint, основана през 2005 г. в Брюксел.

В момента режисьорът работи над дебюта си в киното - филмът "Безкрайната градина" по "Приятнострашно" на Яна Борисова, продуциран от българска страна от "Агитпроп". Според плановете на българския Народен театър Стоев ще постави и представление на неговата камерна сцена до края на 2017 г.