За шести път - голямо българско хоро в Брюксел

За шеста година се изви голямото традиционното българско хоро в центъра на Брюксел. То се игра на прочутия "Гран плас". 

Инициатор на проявата е евродепутатът Ева Майдел. В събитието се включи министърът на българското председателство Лиляна Павлова.

Инициативата се е превърнала в един от най-значимите празници за българската общност в чужбина, както и за много белгийци и гости на Европейската столица.

"Голямото хоро" тази година е още по-тържествено, защото освен, че ще бъде част от културната програма на българското председателство на Съвета на ЕС, то ще се проведе под патронажа на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Това стана ясно от официално писмо на председателя Антонио Таяни до евродепутата Ева Майдел, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

"За мен е гордост като министър за Българското председателство днес като част от нашия културен календар да представим българските традиции, българската култура и българския фолклор – нещо, с което можем и трябва да се гордеем", заяви министър Лиляна Павлова в привествието си към събралите се българи, представители на Балканите, на Европа и света, дошли в сърцето на Брюксел, за да се хванат ръка за ръка на Голямото българско хоро на Гран плас в белгийската столица.

А малко по-късно през деня се очаква статуята на Манекен Пис символно да бъде облечена в българска носия.