Юнкер: Позицията на Тръмп срещу ЕС може да доведе до нова война на Балканите

Американският президент не бил запознат със сложната история на Европа, сбъркал Туск с Юнкер

Американският президент не бил запознат със сложната история на Европа, сбъркал Туск с Юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отправи безкомпромисно предупреждение към американския президент Доналд Тръмп срещу насърчаването от негова страна на други страни да последват излизането на Великобритания от ЕС, подчертавайки, че разпадането на ЕС може да доведе до война в Западните Балкани.

В интервю за в. "Файненшъл таймс" Юнкер коментира, че изразеният от Тръмп ентусиазъм относно излизането на Великобритания от ЕС бил "дразнещ" и "изненадващ". Това показвало, че милиардерът не бил запознат със сложната история на Европа.

Юнкер уточни, че е отправил предупреждението си към вицепрезидента на САЩ Майк Пенс през миналия месец при посещението му в Брюксел. "Казах на вицепрезидента: не казвайте това, не канете други да напускат, защото ако Европейският съюз се разпадне, ще имате нова война в Западните Балкани", отбелязал той.

По думите му, било важно да се предложи на страните в региона перспектива за членство в ЕС. "Ако ги оставим сами - Босна и Херцеговина, Република Сръбска, Македония, Албания, всички тези страни - ще имаме отново война", предупредил той.

Председателят на Европейската комисия допълнил, че Тръмп плашел европейците с реториката си за поставянето на Америка на първо място. "За първи път в историята след Втората световна война имаме американски президент, създаващ впечатлението, че не се интересува от европейските работи", отбелязал той.

Юнкер планира да посети Вашингтон през следващия месец, но не е сигурен дали ще се срещне с Тръмп, тъй като той имал други приоритети.

Шефът на ЕК разкрил, че когато Тръмп говорил с Доналд Туск, който е шеф на Европейския съвет, си мислел,  че разговаря с Юнкер.