Въоръжена полиция поема охраната на британските влакове

Това е една от мерките след повишаването до максимална степен на заплахата от терористичен акт

Това е една от мерките след повишаването до максимална степен на заплахата от терористичен акт

Полицаи със специално оборудване и автоматично оръжие за пръв път поемат охраната на влакове във Великобритания, съобщи транспортната полиция в страната. Това е една от мерките след повишаването до максимална степен на заплахата от терористичен акт - решение, взето заради атентата в Манчестър в понеделник.

Една от хипотезите, споделяни от медиите, е, че 22-годишният британец от либийски произход, взривил се във входа на зала, където имаше концерт на поп звездата Ариана Гранде, е пристигнал в града с влак от Лондон. Железопътната гара "Виктория" се намира точно до "Манчестър Арена".

От декември насам въоръжени полицаи редовно патрулират в метрото на Лондон, но за пръв път те ще се появят и във влаковете из цялата страна, се казва в специалното съобщение.

"Като носят огнестрелно оръжие във влаковете, полицаите ще осигуряват безопасността на пътниците. Патрулите ни ще бъдат ясно обозначени и ще демонстрират присъствието си, за да се чувстват хората спокойни", каза началникът на транспортната полиция Пол Краутър.