Турция загрижена: Използвала метафори за фашизъм, за да не падне Европа в капана на нацизма

Анкара се безпокояла за бъдещето на европейските си приятели, затова говорела така, каза турският вицепремиер Нуман Куртулмуш

Анкара се безпокояла за бъдещето на европейските си приятели, затова говорела така, каза турският вицепремиер Нуман Куртулмуш

Турция използва метафори за "фашизма", за да предпази европейските държави от това да паднат в капана на нацизма. Това заяви турският вицепремиер Нуман Куртулмуш, цитиран от "Ройтерс".

По думите му Турция се безпокои за бъдещето на европейските си приятели и се надява, че те ще си спомнят тяхната кървава история и няма да паднат в капана на нацизма.

Куртумлуш допълни още, че европейските страни трябва да вземат мерки и срещу расизма.

Коментарът на вицепремиера идва на фона на напрежението между Турция и Европа и обвиненията на Анкара, според която забраните за участие на турски представители в агитационни митинги в Германия са подобни на нацистките практики. 

Канцлерът Ангела Меркел вече отправи недвусмислено предупреждение по този повод срещу Анкара и заяви, че германското правителство си запазва правото да блокира и бъдещи участия на турски министри в митинги за референдума в Турция, ако Анкара не се съобразява с германските закони.