Турция се готви за война със Сирия

Ходовете на Москва не трябва да се разглеждат само като загриженост за режима

 Министърът на националната отбрана на Нуреттин Джаникли заяви, че турската армия ще проведе военна операция в Сирия в района на Африн, пише вестник „Хюриет”. В предаване на живо по ТВ канал „А Хабер” министърът уточни, че в момента се доизясняват условията за въпросната операция, включително минимизиране на възможните евентуални жертви от турска страна, предаде Фокус". На практика Турция влиза във война със Сирия.

„Тази операция ще бъде проведена; ще бъде осъществена борбата против тероризма. Това което става в Сирия е във връзка с политиката на всички заинтересовани страни. … Знаем, че Русия оказва голяма подкрепа на сегашния режим в Сирия. Без тази подкрепа възможностите му да се задържи на власт са ограничени. Но тези ходове на Москва не трябва да се разглеждат само като загриженост за режима. Това е една тема, която е по-всеобхватна и трябва да бъде оценявана в по-глобалния мащаб на борбата с тероризма. Просто в Сирия става въпрос за доста хлъзгав терен и безкрайни неизвестности и предизвикателства…”, посочва още турският министър пред „А Хабер”, цитиран от „Хюриет”.

Военното командване на Турция разработва тактика за водене на боеве с използване на високоточно оръжие в сирийския град Африн, съобщава в. "Хабертюрк", като се позовава на източниците си в армията.

Генералният щаб е преразгледал предварителния план за извършване на операцията, съсредоточавайки вниманието си върху тактика на водене на боеве в градски условия.

В първия етап от операцията армията не вижда рискове за сериозна съпротива в Африн, като смята, че въоръжените групировки ще се постараят да се окопаят в кварталите в града. За неутрализирането им генералният щаб предвижда използването на авиация и ракети с лазерно насочване, посочва ТАСС.