Тръмп разпореди проверка за теча на информация за атентата в Манчестър

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Правителството на САЩ "споделя безпокойството на Великобритания за изтичанията на информация
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да изправи пред съда всеки, който е хванат да предава на медиите американска разузнавателна информация, след като британската полиция престана да споделя информация със САЩ за самоубийствения атентат в Манчестър, предаде Ройтерс и "Дарик".

В изявление след пристигането на Тръмп в централата на НАТО президентът заяви, че ще поиска официална проверка за спиране на изтичанията на информация.

"Твърденията за изтичания от правителствени агенции са дълбоко притеснителни. Възлагам на министерството на правосъдието и на други компетентни агенции да започнат пълна проверка по този въпрос и ако е необходимо виновникът ще бъде съден", каза Тръмп.

Той подчерта, че от всички отношения на САЩ връзките им с Великобритания за тях са най-ценните.

Правителството на САЩ "споделя безпокойството на Великобритания за изтичанията на информация в разследването на нападението в Манчестър" и ще направи проверка как се е случило това, заяви и.д. посланик на САЩ в Лондон Лу Лукенс, цитиран от ДПА.

"Ще има разследване на правителството на САЩ на тези изтичания на информация и ще се вземат подходящите мерки. Правителството на САЩ ще продължи да предлага ресурси и разузнавателна информация на британските власти в разследването им", написа той в Туитър.

Полицията на Манчестър престана да споделя разузнавателна информация със САЩ за атентата в Манчестър, след като в. "Ню Йорк таймс" публикува снимки от хода на разследването.
 

Британският премиер Тереза Мей разкритикува изтичането на информация, което дойде след като американски медии съобщиха името на главния заподозрян преди британските власти.


В. "Ню Йорк таймс" защити решението си да публикува съдебномедицински снимки от сцената на нападението в Манчестър.

Отразяването на атентата от вестника "е както обхватно, така и отговорно". Вестникът има строги норми за отразяване на деликатни новини, заяви говорителка на "Ню Йорк таймс".

"Публикуваните снимки и информация не бяха нито шокиращи, нито изразяваха неуважение към жертвите и се вписват в нормите да отразяване на използвани в ужасяващи престъпления оръжия, както "Ню Йорк таймс" и други медии са постъпвали при терористични прояви по света, в Бостън, Париж, Багдад и много други места", се казва в изявлението на вестника.