Светът реагира остро на решението Тръмп да обяви Йерусалим за столица на Израел

Статутът на древния град е най-спорната точка в дългогодишния израело-палестински конфликт

Светът реагира остро на решението на американския президент Доналд Тръмп да обяви Йерусалим за столица на Израел. Очаква се той да направи това след по-малко от час, както и решението да премести американското посолство от Тел Авив в Йерусалим.

Статутът на древния град е най-спорната точка в дългогодишния израело-палестински конфликт.

Палестинците смятат Източен Йерусалим за столица на бъдещата си държава, но градът беше анексиран след Шестдневната война през 1967 г.

Там се намират всички държавни институции на еврейската държава – правителство, парламент, президент, Върховен съд.

Резолюциите на ООН не признават Йерусалим за столица единствено на Израел и поради тази причина всички чужди посолства, с изключение на Коста Рика и Боливия, са в Тел Авив.

Решението на Тръмп предизвика остри реакции не само в мюсюлманските страни, но и сред традиционните съюзници от Западна Европа.

„Статутът на Йерусалим трябва да бъде изяснен чрез преговори и в крайна сметка градът трябва да стане споделена столица между израелската и палестинската държава”, заяви премиерът на Великобритания Тереза Мей.

„Моите мисли са за Йерусалим и заради цялото ми уважение към този град не мога да скрия дълбокото ми безпокойство. Призовавам всички да уважават статуквото в съответствие с резолюциите на ООН”, заяви папа Франциск.

Според Тръмп преместването на посолството не означава отказ от разрешаване на конфликта чрез създаването в бъдеще на две държави – израелска и палестинска.