Столтенберг: Македония да уреди спора с Гърция и да направи реформи, за да влезе в НАТО

Същевременно той, по време на речта си пред македонския парламент отбеляза прогреса на страната в прозрачността и надзора над службите

Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Македония трябва да разреши спора за името с Гърция, да приложи правосъдните реформи и да изгради добри отношения със съседите си, за да се присъедини към Алианса, предава Reuters, цитирана от "Фокус".

„Вратите на НАТО остават отворени“, заяви Столтенберг пред журналисти в Скопие, след като се срещна с македонския министър-председател Зоран Заев. Той допълни, че разрешаването на спора с Гърция е необходимо, за да може Македония да влезе в НАТО, но предупреди, че страната трябва да подобри върховенството на закона, да изгради добри отношения със съседите си и да развие мултиетническо общество.
„Това не е лесно, но трябва да се направи“, заяви Столтенберг. Същевременно той, по време на речта си пред македонския парламент отбеляза прогреса на страната в прозрачността и надзора над службите за разузнаване и сигурност, както и в правосъдните реформи. 
„Така трябва и да продължи. Надяваме се на подобен прогрес и в избирателната реформа, реформите в медиите, както и на повече прозрачност в правителствените финанси“, заяви генералният секретар.