Шефовете на ФБР и АНС отново в Конгреса по разследването за руската намеса

Това ще бъде второто заседание на комисията по темата

Девин Нунес

Девин Нунес

Това ще бъде второто заседание на комисията по темата

 

Шефовете на ФБР – Джеймс Коми, и на Агенцията за национална сигурност (АНС) - адмирал Майкъл Роджърс, ще бъдат поканени във вторник на закрито изслушване в Комисията по разузнаването при Камарата на представителите за допълнително обсъждане на въпроса за предполагаемата руска намеса в предизборната кампания в САЩ, съобщи днес на среща с журналисти председателят на комисията Девин Нунес, цитиран от Ройтерс.

Това ще бъде второто заседание на комисията по темата. "Редица въпроси все още остават без отговор. Ние искаме да изслушаме двамата, преди да викаме други свидетели", каза Нунес.

Първоначално Нунес каза, че заседанието с повторното изслушване на двамата ще бъде открито. По-късно обаче той заяви, че "допълнителната информация", която комисията иска да научи, може да бъде получена само на закрито заседание.

Тази промяна предизвика критики от най-високопоставения демократ в комисията – Адам Шиф, който нарече новото решение на Нунес "сериозна грешка".

"Смятаме, че това не е в интерес на обществото и силно възразихме срещу отмяната на (откритото) заседание", каза той, цитиран от Ройтерс. Агенцията припомня, че първото заседание на комисията с участието на Коми и Роджърс, състояло се в понеделник, беше открито и предизвика огромен интерес.

Нунес съобщи също така, че бившият шеф на предизборния щаб на президента Доналд Тръмп – Пол Манафорт, доброволно е изявил желание да бъде препитан от комисията. Предстои тя да се консултира с адвокатите си, както и с юридическите съветници на Манафорт, дали този разговор да бъде открит за обществеността или да се проведе при закрити врата.

"Ние не искаме да встъпваме с ера на нео-маккартизъм, при която да привикваме американци (за разпит) само защото имената им са споменати в някакъв медиен сюжет. Ако хората искат да дойдат тук доброволно, ние ще приемем това", каза Нунес, цитиран от Асошиейтед прес.

Преди седмица агенцията съобщи, че преди 10 г. Манафорт е работил за руския милиардер - алуминиевия магнат Олег Дерипаска, приближен на президента Владимир Путин, и е подписал с него годишен договор за 10 млн. долара. В изявление пред АП в началото на тази седмица Манафорт потвърди, че е работил за Дерипаска, но отрече, че неговата дейност е имала за цел да обслужи интересите на Русия.