САЩ: Русия изпрати ясен сигнал, че не цени живота на жертвите на химическо оръжие

Според представителя на Москва през последните две години разследващата комисия е подпечатвала неоснователни обвинения срещу Сирия

Решението на Русия да наложи вето на проекта за резолюция за удължаване на мандата на Съвместния механизъм на ООН и ОЗХО (Организацията за забрана на химическите оръжия) за разследване на химически атаки в Сирия показва, че Москва не уважава международните стандарти за поведени по отношение на използването на химически оръжия, се казва в изявление на Белия дом, цитирано от ТАСС.

"Налагайки вето на удължаването на мандата на Съвместния механизъм за разследване Русия изпрати ясен сигнал, че не цени живота на жертвите на нападения с използване на химическо оръжие или не уважава целесъобразните стандарти за международно поведение по отношение на използването на такова оръжие", се казва в изявлението, предаде БТА.

За два дни Русия наложи два пъти вето на предложената от САЩ проекторезолюция за удължаване на мандата на Съвместния механизъм за разследване. Предложеният от Москва документ за подобряване на работата на комисията не получи необходимата подкрепа на гласуването в четвъртък.
След като Русия наложи вето на второто предложение, Съветът за сигурност на ООН започна заседания при закрити врати, за да се опита да постигне консенсус, предаде Ройтерс.

Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя заяви, че мандатът на Съвместния механизъм за разследване може да бъде удължен само, ако се коригират недостатъците в работата му. Според представителя на Москва през последните две години разследващата комисия само е подпечатвала неоснователни обвинения срещу Сирия. 
 Срокът на работата на комисията изтече в полунощ по нюйоркско време (5 часа сутринта по Гринуич)