Сърбия ще ремонтира руски хеликоптери и МиГ- ове

Изтребителите, които са от запасите на руските ВВС, официално ще бъдат доставени безплатно, но ремонтът им ще струва 185 милиона евро

Процесът на модернизирането на сръбската армия протича в съответствие с краткосрочните и дългосрочни планове, заяви министърът на отбраната Зоран Джорджевич.

Според него модернизацията включва най-вече „оборудването на сръбската армия с въздушна отбрана“, предава радио B92. 

Министърът заяви, че представители на Русия имат интерес „да дойдат в нашата страна, за да отворят нов център за модернизация и ремонт на хеликоптери „Ми“ и подчерта, че „Сърбия също е заинтересована“. 

„Всичко се развива така, че това бързо да се случи. В началото ще бъде малък регионален център, който предстои да се разрасне до голям и модерен център за цяла Югоизточна Европа“, каза Джорджевич. 

Той съобщи, че ремонтирането на шестте сръбски „МиГ-29“ от Русия ще се случи в Сърбия, тъй като е в интерес на страната от Аеротехническия институт „Мома Станойлович“ (подразделение на сръбския Военнотехнически институт) да участват в тази дейност. 

Изтребителите, които са от запасите на руските ВВС, официално ще бъдат доставени безплатно, но ремонтът им ще струва 185 милиона евро, съобщиха официални представители. 

Очакваме руският президент Путин да подпише указ за военнотехническа помощ (на Сърбия) и в зависимост от формулировката му – дали ще бъде помощ или военнотехническо сътрудничество, тя да бъде предоставена, добави Джорджевич.

"Няма съмнение, че приятелските отношения между Сърбия и Русия ще се развиват позитивно и след предстоящите президентски избори в Сърбия. Уверени сме, че те ще бъдат проведени на най-високо ниво. Желаем успех на сегашната власт". С това послание на руския президент Владимир Путин започна вчера срещата в Кремъл със сръбския премиер Александър Вучич. 

След това бе потвърдено споразумението за доставка на Сърбия на шест самолета МиГ 29, 30 танка Т-72 и също бронетранспортьора БРДМ-2 . 

Очакват се и преговори за купуване на противовъздушни системи Бук М и С-300, пише белградският вестник "Вечерне новости".