Putin: The game is over! Играта наистина свърши!

Обикновените руснаци са наясно, че са излъгани от клана на полковника от КГБ

Андон Михайлов

Само до преди половин година преизбирането на Путин на президентските избори през март в Русия изглеждаше напълно гарантирано. Но... ледът се пропука под натиска на господа американските съдебни заседатели, ако трябва да перифразираме Остап Бендер.Немислимото е на път да се случи! Всички независими проучвания в Русия сочат, че Грудинин, кандидатът на комунистическата партия на Зюганов, изпреварва досегашният властелин на Кремъл с над тридесет процента от гласовете на запитаните! Ако се вярва на тези проучвания на обществените нагласи Грудинин 

ще победи с 65% срещу едва 25% за Путин

Естествено, официозните прокремълски социологически агенции показват съвсем други проценти в полза на полковника от КГБ. Каква е реалната картина ще се разбере на самите избори. Дотогава обаче имиджът на Путин и неговата клика ще бъде напълно сринат в международен план. Същото ще стане и в Мрежата чрез социалните сайтове и независимите новинарски агенции. Обикновените граждани помежду си открито говорят, че трябва да се сложи край на жалката пародия с Путинското управление. Официално не го признават и все още не смеят да го заявят. Вероятно това ще стане  на самите избори.

На всички спечелени досега избори от кликата на Путин бяха вършени грандиозни фалшификации, някои от които доста нагли и неприкрити. Част от тях бяха заснети със скрити камери и пуснати в Ютуб. След изборите през 2012 г. за парламент, наричан държавна дума, се стигна до сериозни неколкодневни граждански протести в Москва. Властта тогава успя да ги тушира и после се зае да съди част от лидерите на протеста. Уплашен от нарастващата гражданска активност срещу клептократичния му режим, Путин

 задейства крайния националистически сценарий 

в руската политика. Анексира Крим, разпали гражданска война в Украйна, въоръжи отцепилите се Донецка и Луганска републики. Така успя да пренасочи народния гняв от олигархичния елит към изкуствено създадени външни врагове и проблеми.

Пет години Путин разиграваше успешно националистическата карта: ние, управляващите сме добри, но лошите украинци, европейци и американци ни завиждат и ни пречат да живеем добре. В началото на 2018г. тази карта изглежда прекалено слаба, за да му гарантира спокойно преизбиране. Всъщност, вече изобщо не може да му гарантира жадуваният четвърти  президентски мандат.

Списъкът на американското правителство с близо 200 души от обкръжението на Путин, уличени в източване на руските национални богатства, не може да бъде скрит от обществеността. Обикновените руснаци са наясно, че са 

излъгани от клана на полковника,

 и че нищо хубаво не ги очаква при следващо негово управление. Те не могат да се идентифицират с крадците на милиарди: Дерипаски, Ротенберги и пр, нито могат да простят сладкия живот на фамилиите им по белия свят. И това ще проличи на изборите.

Големият въпрос е ще се реши ли Путин да признае евентуално поражение от Грудинин? Ако резултатите са им близки – ще избухнат големи граждански протести в Москва и големите градове. Тогава всичко ще се реши от поведението на милицията и специалните части. Ако нисшите чинове и офицерският състав останат пасивни срещу протестиращите – сбогуването на Путин с Кремъл е неизбежно.

Поддържането на подобен клептократичен режим дълго време, десетилетия, не е възможно без подкрепата на редовите чинове в силовите структури и армията. Обикновено те се отказват да подкрепят „вожда“, когато започне да се пролива кръв на улиците. Или когато останат без заплати. Колкото и стабилен да изглежда един режим като на Путин, той може да се сгромоляса буквално за два дни! Достатъчно е десетина офицери на служба да направят заявление, че те с подчинените си свалят подкрепата си за вожда и да започне 

верижен разпад на структурите на режима

По подобен сценарий навремето беше разкаран от върха на властта Милошевич. Силовите структури се отказаха от него и той бе помолен за доброто на Сърбия да признае изборното си поражение. Този сценарий ли очаква Путин? Или отново ще направи всичко възможно да удържи пак президентството.

До какво ще доведе всичко това ще научим съвсем скоро. Но от историята през последните 50 години на планетата ние знаем, че нито един от големите тирани не успя да доживее мирно и кротко старините си. Чаушеску, Милошевич, Кадафи, Мубарак, Саддам Хюсеин свършиха по жалък и безславен начин. Натам се е запътил и Башар Асад. Единственото изключение, поне засега, е фамилията Ир в Северна Корея.

Доигрались?