Путин към Марин льо Пен: Русия не се меси във френските изборите

Русия по никакъв начин не желае да влияе на настоящите събития, но остава в правото си да общува със всички представители на всички политически сили в страната, обясни президентът

Русия придава много голямо значение на отношенията с Франция, при което се стреми да поддържа уравновесени отношения както с управляващите, така и с опозицията. Това коментира руският президент Владимир Путин по време на среща с Марин льо Пен. Путин изрази увереност, че само съвместните усилия на държавите ще доведат до ефикасна борба срещу терористите.

Русия по никакъв начин не желае да влияе на настоящите събития, но остава в правото си да общува със всички представители на всички политически сили в страната". поясни Путин и акцентира, че така правят в Европа и в САЩ.

"За жалост разрушаването на традиционните основи на живота в много страни от Близкия изток доведе и до покачване на насилието и до увеличаване на миграционния поток. Сега се разиграват трагични събития и в Сирия, и в Ирак около Мосул, където хиляди души станаха бежанци и са принудени да напуснат родните си места", заяви руският президент.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че руският президент и Марин льо Пен не са обсъждали възможността за финансиране на партията на льо Пен от руски банки. "Не мисля, че това е възможно", каза Песков по повод подобно финансиране. "Не, по никакъв начин". Песков отбеляза, че това е била първата среща между Путин и льо Пен. "Доколкото ми е известно те не са се познавали отпреди", каза той.

Необичайно е за Владимир Путин да приема кандидат за президент толкова скоро преди изборите. По традиция и по протокол той се среща с държавни глави от неговия ранг или евентуално с министър-председатели от страни с парламентарен режим, отбелязва Франс прес.