Папата към европейските лидери: Пазете ценностите, които стоят зад ЕС

папа Франциск

папа Франциск

Според него европейския проект не е само икономически и създателите на ЕС са целели да се обединят около определени ценности

Пазете ценностите, които стоят зад ЕС. За това призова Папапа по време на среща на върха се събраха европейските лидери. В италианската столица те ще отбележат 60-годишнината от подписването на Римските договори, които поставят началото на Европейския съюз и ще приемат декларация за бъдещето на Европа след Брекзит. Българският президент Румен Радев представя страната ни. А преди срещата утре тази вечер 27-те лидери бяха приети от папа Франциск.

Папата изнесе дълга реч, в която каза, че европейските лидери трябва да внимават много и да запазят ценностите, които стоят зад Европейския проект. Според него европейския проект не е само икономически и създателите на ЕС са целели да се обединят около определени ценности. "Спомнете си какво ни струваше падането на берлинската стена", така се обърна той към лидерите.

Утре срещата продължава. В залата където преди 60 години са подписани договорите, които поставят началото на ЕС, лидерите ще подпишат декларацията за бъдещето на Европа след Брекзит или както я наричат "новия акт за раждане на ЕС". Очаква се да няма бойкот от някои държави членки. Взети са изключителни мерки за сигурност.