Обединената македонска диаспора поиска оставката на специалния посредник на ООН в преговорите с Атина

Отбелязва се, че наскоро в кабинета на американския дипломат е нает секретар от гръцки произход

 Обединената македонска диаспора (ОМД) поиска оставката на специалния посредник на ООН в преговорите за разрешаване на спора между Атина и Скопие за името на Македония – Матю Нимиц, заради „конфликт на интереси“, съобщава скопското електронно издание MКД, цитирано от "Фокус".

Отбелязва се, че наскоро в кабинета на американския дипломат е нает секретар от гръцки произход, което – наред с многобройните лични дарения, направени на Нимиц, е достатъчна причина за изискване на оставката му. 
„С последния си опит от 17 януари за предполагаемото решаване на спора, ООН и техният медиатор Нимиц продължават да нарушават Временното споразумение от 1995 г. и Всеобщата декларация за правата на човека, където е заложен принципът за самоопределение. 137 страни-членки на ООН, сред които и четири постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, признават Македония под нейното име, но ООН все още не променя позицията си и чрез посредника Нимиц настоява Македония да продължи преговорите за името“.
„Призоваваме правителството на Република Македония незабавно да прекрати преговорите и да внесе резолюция в ООН с ясна молба да бъде призната като Република Македония, а не с временното й име" (БЮРМ). 
"Задължение на Нимиц, като посредник на ООН, е да уважава решението на Международния съд от 2011 г., в което се казва, че Гърция нарушава Временното споразумение с блокирането на членството на Македония в НАТО", се казва в разпространено от ОМД изявление, в което организацията уверява, че ще продължава да работи за популяризирането на македонското име, език и култура.