Нови американски санкции срещу Русия заради отравянето на Скрипал

В Конгреса на САЩ започна обсъждане на нови финансови санкции срещу Русия, които да засилят действащия санкционен режим, съобщава The Hill.

За разлика от предишния санкционен закон, който включваше възможността за санкции по отношение на руския държавен дълг, новият закон е значиетлно по-суров, пише изданието.

Законопроектът предвижда пълна забрана за американски граждани да извършват финансови операции с компании, които разполагат с ценни книжа от руския държавен дълг, е подготвен от конгресмените Хоакин Кастро и Майкъл Търнър.

Документът, наречен "Акт за солидарност с Великобритания против нарушенията на Русия" е разработен като отговор на отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсъри. Вносителите на законопроекта наричат случилото се "безсъвестни опити на руското правителство да нарушава международното право" и "руска агресия по отношение на емигранти, дисиденти и демократични активисти".

Ако законопроектът бъде одобрен, граждани на САЩ няма да могат да купуват облигации на руски банки, контролирани от държавата - "Сбербанк", ВТБ, "Газпромбанк", "Банк Москва", "Роселхозбанк", "Промсвязьбанк" и ВЕБ.

Документът предвижда и усилване на санкциите против самите държавни руски банки: блокират се всякакви операции с всяка от седемте кредитни организации, включени в черния списък. Забраняват се и сделки с техни активи.

Председателят на Руския съюз на промишлеността Александър Шохин нарече законопроекта "акт на истинска икономическа война", по-жесток отколкото изолацията, на която беше подложена икономиката на СССР по време на Студената война.

По данни на руската Централна банка, на чужди инвеститори принадлежат 34% от всички облигации на държавния заем на обща стойност 2,27 трлн рубли.