Независимото разследване: Скрипал и дъщеря му са отровени с "Новичок"

Веществото е с най-висока степен на чистота и пълна липса на каквито и да било замърсители

Международната Организация за забрана на химическите оръжия току що разпространи доклада с разследването и заключенията на независими учени, според които бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са отровени с нервно-паралитичното вещество "Новичок".

Тестовете са показали, че става дума за "новичок" с много голяма степен на чистота, без да са открити в него замърсители, пише в заключението, публикувано на сайта на организацията https://www.opcw.org/.

Веществото е открито и в проби от околната среда, събрани в Солсбъри, както и в кръвните проби на сержант Ник Бейли, който пръв се е оказал на мястото, където Скрипал и дъщеря му изпадат в безсъзнание.

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) подкрепя Великобритания в заключението й, че Кремъл е отговорен за нападението срещу двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, съобщи Би Би Си.

"Няма алтернативно обяснение кой е отговорен - единствено Русия има средства, мотив и изгода", заяви по-рано външният министър Борис Джонсън.

"Експерти от ОЗХО посетиха две места, където двете жертви са били подложени на въздействието на отровното вещество, и са събрали проби от околната среда", заяви миналата седмица генералният директор на организацията Ахмет Юзюмджу.

Били са взети биометрични проби от Сергей и Юлия Скрипал, както и от полицая, който е бил изложен на въздействието на същото вещество. След това, съгласно установената методика, пробите са били отнесени в лаборатория на ОЗХО и разделени на две части. Едната част от всяка проба е била предоставена на британската страна, а другата - пратена за изследване в четирите лаборатории, акредитирани от ОЗХО.

Минути след публикуването на заключението сайтът на Организацията за забрана на химическите оръжия се срина.