Напрежението в Израел ескалира

Израелският министър на отбраната призова за бойкот срещу арабските граждани в Северен Израел

Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман призова да бъдат бойкотирани арабските граждани в район в северен Израел, където протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията след решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел. Това съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

"Призовавам гражданите на държавата Израел да спрат да влизат там, за да пазаруват, да спрат да купуват, да получават услуги - просто бойкот срещу Уади Ара (северно арабско селище - бел. ред.). Трябва да им създадем усещането, че не са желани тук", каза по израелското военно радио Либерман, цитиран от ДПА.

Вчера някои протестиращи от района Уади Ара в Северен Израел влязоха в сблъсъци с полицията и хвърляха камъни по преминаващи коли. Хиляди израелски араби, много от които се идентифицират като палестинци, излязоха по улиците през уикенда, за да протестират срещу решението на Тръмп.

Либерман отново призова израелските араби, които населяват Уади Ара, известен и като Триъгълника, да бъдат прехвърлени към палестинската власт в замяна на израелски контрол върху населените места на Западния бряг.

По радиото министърът отбеляза, че арабите от Уади Ара "не са част от нас" и евреите в Израел не трябва повече да посещават техните селища и да купуват продуктите им, съобщи "Асошиейтед прес".

"Надяваме се, че всичко се успокоява и че се връщаме към курса на нормалния живот, без размирици и без насилие", добави той, цитиран от "Ройтерс".

В същото време йорданският парламент реши да преразгледа мирното споразумение с Израел, сключено през 1994 г. заради действията на Тръмп в Ерусалим. Предстои среща в Кайро.

Парламентът одобри внесеното от депутати предложение да се възложи на правната комисия да преразгледа всички подписани с Израел договори, включително мирният, съобщава йорданската агенция Петра, без да съобщава подробности.

На заседанието на парламента се обсъждаше преди всичко решението на Тръмп да премести посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим. 

Утре в Кайро ще се състои извънредна тристранна среща на върха за обсъждане на въпроса с Йерусалим, съобщи в сайта си местното издание "Иджипт тудей", цитирано от ТАСС. 

В срещата ще участват египетският президент Абдел Фатах ас Сиси, палестинският президент Махмуд Абас и йорданският крал Абдула. 

Според палестински източници, цитирани от информационния сайт "Дуня ал Уатан", Абас вече е заминал за Кайро. 

"Ще се обсъдят последствията за региона от решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел", заяви говорителят на египетското президентство Басам Ради.

По-рано Сиси е разговарял поотделно по телефона с Абас и Абдула. В разговора с Абас двамата президенти са се съгласили, че е нужно активизиране на международните контакти "за обясняване на възможните отрицателни последици от решението на Тръмп, което е в разрез с международните резолюции", каза Ради. 

В разговора с краля на Йордания двамата лидери са обсъдили "начини за подкрепа за законните права на палестинците, на първо място сред които е създаването на независима палестинска държава със столица Ерусалим", заяви говорителят на египетския президент.