Москва сама се вкара в задънена улица и може да се измъкне само с цената на сериозни отстъпки

След преизбирането си Путин няма да отстъпи. Превърнал се в ключов "продавач на страх" в света, той няма да отстъпи тази роля нито на Ислямска държава, нито на КНДР, е уверен политоголът Иван Преображенски.

Без съмнение Русия и тази година ще остане вярна на избрания през 2014 г. курс към конфронтация. Възможностите й впрочем се топят, съответно противопоставянето със Запада може да добива различни форми, пише Иван Преображенски, Дойче веле.

През 2018 г. Русия няма да тръгне към "нормализиране" на отношенията със САЩ и със Запада като цяло. Дори ако Владимир Путин пожелае да постъпи така, в момента просто е лишен от избор. Москва сама се вкара в задънена улица и може да се измъкне само с цената на сериозни отстъпки. Обаче гледа "да не се изложи".

За да започне ремонт на отношенията, Кремъл трябва например да спре натиска върху Украйна или да имитира някакви преговори за Крим. Или поне "да обърне гръб" на сирийския диктатор Башар Асад.

Но Съветът на федерацията ратифицира вече споразумение за използване на морската база в Тартус, руснаците си запазват и летище Хмеймим. И днес Москва вижда в тази страна своя зона на влияние в Близкия изток, която смята не само да укрепва, но и да разширява.

Експанзионистичната политика се услажда на Русия и тя най-вероятно ще развива мрежата си от военни бази в чужбина и през 2018 г. Тя настойчиво е канена в Судан, където се води гражданска война. Може "да се отбие" и в Либия, където властват няколко враждуващи групировки. Или още по-тясно да се сприятели с Египет.

Русия ще продължи и информационните войни. Кремъл няма какво да губи след обвиненията, че се опитва да повлияе върху вотове в чужбина - от президентската кампания в САЩ чак до референдума в Каталуния.

Но главната причина Русия да не спре информационните войни през 2018-а е, че основната й цел съвсем не е да измами някого, а да създаде информационен хаос. Тъкмо това е прословутата "търговия със страхове". Страхът отнема сили, поражда панически нагласи. И в тази атмосфера дори държава като Русия - с реално скромни ресурси в сравнение със Запада, може да остане силен играч в международната политика.

А именно през 2018 г., след преизбирането на Владимир Путин и въвеждането на нови санкции, руските власти ще бъдат поставени в истинска изолация.