Масови протести в Полша през изминалата нощ

Горната камара на полския парламент одобри спорната реформа за Върховния съд. Това се случи на фона на масови протести през изминалата нощ.

Законопроектът, приет в сряда от долната камара, беше подкрепен от 55 сенатори срещу 23 гласа против. Двама сенатори се въздържаха. По време на дебатите, които продължиха 15 часа, хиляди демонстранти протестираха из цяла Полша срещу закона, засилващ политическия контрол над Върховния съд. След вота протестиращите пред парламента започнаха да скандират "Позор", "Предатели" и "Демокрация!".

Протестиращи се бяха събрали и пред лятната вила на президента Анджей Дуда на Балтийско море, за да го призоват да не подписва закона.

За да влезе в сила, текстът трябва да бъде подписан от Дуда, който прие да се срещне с председателката на Върховния съд Малгожата Герсдорф в понеделник.

Държавният глава разполага с 21 дена, за да сложи подписа си, да наложи вето на закона, или ако има съмнения - да го прати в Конституционния съд. Още два закона за съдебни реформи, гласувани на 12 юли, очакват подписа му.