Мария Захарова отново пише история - Русия никога не е била войнствена страна

Тя казва това в отговор на изявление на британския външен министър, сравнил Русия със Спарта

Снимка: архив

Снимка: архив

Русия никога не е била войнствена страна, за разлика от европейските държави, заяви днес във Фейсбук говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС и БТА.

Тя казва това в отговор на изявление на британския външен министър Борис Джонсън, сравнил Русия със Спарта.

По-рано в интервю за вестник "Сънди таймс" Джонсън направи политически паралел, определяйки Атина като аналог на Европа и САЩ, а Русия като прикрита и недоброжелателна страна като антична Спарта, но изтъквайки необходимостта от сътрудничество с Москва.

Според Захарова сравнението е некоректно, тъй като олигархията е в основата на устройството на Спарта, а "човек не може да си представи нищо по-олигархично от Великобритания". 

Говорителката обаче изразява съгласие с мнението на британския първи дипломат, че спорът между Атина и Спарта е отслабил класическа Гърция, от което са се възползвали персите и македонците. По думите й сегашните разпри, посяти от Запада, по-специално тези на европейския континент, отслабват самата западна цивилизация и я правят уязвима пред лицето на заплахи като "Ислямска държава".

Същевременно беше съобщено, че Джонсън планира да посети идната седмица Москва и да обсъди с руската страна обстановката в Сирия.