Мадрид наложи вето на проектодeкларация за срещата ЕС-Западни Балкани през май в София

Причината е, че Испания е една от четирите страни, които не признават независимо Косово

Мариано Рахой

Мариано Рахой

Испания е наложила вето на проектодекларация за срещата ЕС-Зпаден Балкани, която ще се проведе в София на 17 май. Причината за ветото е, че премиерът Мариано Рахой не иска неговият подпис да фигурира под един и същи документ с подписа на косовския президент Хашим Тачи, съобщава "Ел Паис“, като се позовава на свои източници, близки до властта в Мадрид.

Въпросната декларация е трябвало да бъде подписана от Европейския съюз от една страна и от страните от Западните Балкани от друга.

Очаква се Рахой да напусне София още преди самата срещата на върха, на която трябва да бъде дадена европейска перспектива на Сърбия, Албания, Черна гора, Македония, Босна и Косово. Той ще присъства само на вечерята предния ден с останалите държави членки. За това намекна и самият български премиер Бойко Борисов преди дни, като обяви, че не очаква бойкот на срещата, но пък в същото време уточни, че точно заради това Мариано Рахой ще пристигне по-рано в София. 

Както е известно Испания е сред страните в Европейския съюз, които не признават независимостта на Косово. В последните седмици се появиха информации, че Румъния и Кипър също може да бойкотират срещата на върха в София.