Ликвидираха германски рапър, присъединил се към ИД

Денис Кусперт

Денис Кусперт

Денис Кусперт - германски рапър, присъединил се през 2014 г. към "Ислямска държава" и появявал се в пропагандни видеозаписи на терористичната групировка - е бил убит в Сирия тази седмица, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Кусперт е загинал в сряда в Източна Сирия при въздушен удар на оглавяваната от САЩ международна коалиция по бойци на ИД, каза Рами Абдел Рахман, ръководител на базираната във Великобритания неправителствена мониторингова организация.

"Бил е убит е заедно с още 14 членове на ИД при бомбардировка срещу район на име Гаранидж на източния бряг на река Ефрат", каза пред ДПА Абдел Рахман.

Близкото до терористичната групировка интернет издание "Уафа" също заяви, че Кусперт, чието джихадистко име е Абу Талха ал Алмани, е загинал. Информацията бе придружена от снимка, за която се твърди, че е на тялото на германеца.

Рапърът от германско-ганайски произход е роден в Берлин през 1975 г. Предполага се, че е приел исляма през 2010 г., след което през 2014 г. се е присъединил към джихадистите. 

Германските разузнавателни служби смятаха 42-годишния мъж за опасно пропагандно средство заради влиянието му като рап икона сред германските младежи.

Кусперт се появяваше в пропагандни видеозаписи на ИД, в които призоваваше мюсюлманите в Германия да се закълнат във вярност на обявения от групировката халифат. Той приканваше и за атентати в Европа.

През 2015 г. Кусперт беше добавен в терористичния списък на САЩ. Той фигурираше и в списък на ООН на хора, представляващи терористична заплаха.