Л. Кючуков: Русия е безспорният губещ от конфликта с Великобритания

Любомир Кючуков

Любомир Кючуков

"Периодът, в който навлизат отношенията между Русия и Западния свят е дори по-опасен от този по време на Студената война. А скандалът с опита за убийството на Сергей Скрипал е просто епизод в този процес, който се отразява негативно на Москва и руските управляващи", коментира пред телевизия "Европа" бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков.

"За мен основното е, че е пореден епизод в един достатъчно дългосрочен процес, крайно негативен на все по-сериозно нарастване на напрежението на конфронтацията между Русия, от една страна и САЩ, НАТО и Европейския съюз, от друга, който поставя под въпрос цялата система на международните отношения. Тази спирала, ако не бъде по някакъв начин овладяна, именно в посока взаимно търсене на решение, тя рискува да изправи човечеството пред директен сблъсък. Логиката на подобна спирала е директният сблъсък", прогнозира той.

"Друг пример за влошаването на отношенията между Русия и Западните държави е възобновената надпревара във въоръжението и увеличението на военните бюджети на Москва и Вашингтон, допълни Кючуков. Владимир Путин със сигурност печели във вътрешнополитически план от всеки конфликт, но губи на международната сцена", каза още Кючуков.

 

 

Любомир Кючуков – бивш зам.-министър на външните работи:
„Ние виждаме, че конфронтацията, външния враг, води до сериозна консолидация в руското общество. Това неминуемо ще се отрази на изборите, макар че едва ли има някакви съмнения какъв ще бъде изходът от изборите в Русия. От друга страна конфронтацията с Русия, в полето на евроатлантическия свят води до една международна консолидация“.

 

 

Според Любомир Кючуков, не се очаква промяна в международната политика на Москва по време на четвъртия мандат на Владимир Путин начело на Русия.